29-07-08

Griekenland 2008 6. Athene

Akropolis
Probeer de Akropolis zo vroeg mogelijk te bezoeken. Ten eerste is de warmte dan het draagelijkste en ten tweede is de drukt dan minder...
Wij bezochten het om 9u en toen was het nog vrij rustig, maar toen we weg gingen was het al aanschuiven om binnen te kunnen...
De Akropolis was eigenlijk een versterkte stad. Het Parthenon, de Nike temple, het theater van Herodes en de zuilengang van de Kariatiden zijn heel goed bewaard gebleven. Men is nog altijd bezig met dingen te onderzoeken en te restaureren.
Als je in Athene rondloopt heb je een mooi zicht op de Akropolis, vooral als het donker is. (dan is die volledig verlicht).
akropolis

De Agora
De Agora was vroeger het politieke hart van Athene. De Hephaisteion temple is heel goed bewaard gebleven en de Stoa van Attalus is gerestaureerd en herbouwd als museum.
agora bis


Tempel van de Olympische Zeus
Van de tempel gewijd aan de Olympische Zeus zijn de immense zuilen heel goed bewaard gebleven. Die geven een indruk hoe groot de tempel geweest moet zijn! Het is dan ook de grootste tempel van Griekenland.
zeus tempel


Grieks parlement (De soldaten van de Nationale Garde)
Aan het parlement bevind zich het graf van de Onbekende Soldaat. De meeste mensen komen hier naartoe om de wachters te zien. Zij houden in hun typische kledij de wacht bij het graf.
wacht


Kallimarmaro stadion
Hier werden de eerste Olympische Spelen van de Moderne tijd gehouden. Daarom wou mijn zus het stadion zeker bezoeken. We konden niet binnen, maar van buiten af had je al een zicht hoe het er binnenin het stadion uit zag. Eerst werden hier gladioren gevechten gehouden, later waren er de Panathenaeïsche Spelen. Daarna werd het stadion lange tijd verwaarloosd, maar voor de eerste Olympische Spelen werd het stadion gerestaureerd.
Tijdens de Olympische Spelen van 2004 was hier de finish van de marathon.
os oud


Olympisch Complex Athene 2004
Het stadion van de Olympische Spelen 2004 konden we uiteindelijk toch niet links laten liggen. Na wat rondvragen waren we te weten gekomen dat je er zeker binnen geraakte en misschien ook het stadion kon bezoeken...
Toen we er aankwamen konden we ons ogen bijna niet geloven. Een heel mooi complex, speciaal gebouwd voor de Olympisch Spelen ligt er nu gewoon maar te liggen! In het wielercomplex werd wel nog een training gehouden, maar dat was het! Het grote binnen stadion voor basketbal was helemaal donker! In het Olympisch stadion geraakte we niet binnen omdat er die avond een belangrijke match gespeeld werd. Toch vonden we het de moeite waard om tot hier te komen!
os nieuw


Plaka
Dit is een gezellige wijk in Athene. Het vind je de taverna's, antiek- en souvenirwinkeltjes. Dat het heel toeristisch is namen we er graag bij, want we hebben er 's middags en 's avonds lekker gegeten. 's Avonds is het hier heel gezellig. De kleine straatjes, de terrasjes met zicht op de verlichte Akropolis.

Hotel Jason Inn
Hotel gelegen vlak bij Agora (en dus dicht bij de ingang van de Akropolis), toch is het rustig gelegen. Het grote pluspunt van het hotel, is het dakterras. Hier kan je 's morgens ontbijten of 's avonds komen eten met zicht op de Akropolis!

13:42 Gepost door Diete in Citytrip | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Griekenland 2008 5. Paros

Piraeus 
Dit is de haven van Athene. Van hier uit vertrekken wij met de ferry (bleu star ferry's) naar Paros.
Piraeus zelf is vooral een havenstad. De toeristen die hier rond lopen zijn er omdat ze een boot moeten hebben... Als je zoals wij er moet overnachten of er een aantal uren moet wachten kan je best richting jachthaven gaan. Daar zijn heel wat winkels en caféetjes... Die buurt is toch wat gezellig dan die rond de haven.
piraeus

Hotel Triton
Dit hotel is zeer dicht bij de haven waar de ferry's vertrekken. Popper hotelletje. Goed ontbijt. Je moet er alleen rekening mee houden dat er ook 's nachts mensen kunnen toekomen en dat hoor je dan wel over heel het hotel...

Paros
Over Paros hadden we gelezen dat het heel toeristisch zou zijn enz. Wanneer wij in Paros waren (juli) was het blijkbaar nog geen hoogseizoen, dat zou maar beginnen in augustus. Wat ervoor zorgde dat het toch wel vrij rustig was. Ook lazen we dat de stranden niet proper zouden zijn en ook dat klopte niet! Wij vonden het strand proper. Parikia waar ons hotel gelegen is, is de hoofdstad van Paros. Wij hadden echter de neiging om altijd over het dorp te spreken :). De uitbaters van ons hotel vertelde dat de meeste toeristen overnachten in Naousa en dat eigenlijk alles zich naardaar aan het verplaatsen is... Je kan best eens voor een dag een brommertje of kleine auto (ook de open jeeps zeer zeer in trek op Paros) huren en Paros eens rondreiden, want Paros is een mooi eiland!
paros

Dagtrip met een zeilboot
Via de uitbaters van ons hotel konden we een boottocht met een zeilboot voor een dag reserveren. Dit was echt super! Om 8u 's morgens vertrek je dan in de haven van___ en om ongeveer 8u 's avonds kom je er terug aan. Welke route je vaart kan veranderen denk ik. Tijdens onze trip vaarden we langs Naxos, Koefonisia en nog enkele zeer kleine eilandjes. We waren met ongeveer 14 man aan boord en er was een goede sfeer. Tijdens de boottoch stopten we enkele keren om te zwemmen. Op één van de eilanden konden we ook 2 uurtjes rond lopen. Je krijgt ook de kans om de boot eens te besturen. Ik vond deze boottocht zeker een aanrader! We vaarden langs mooie plaatsen waar je alleen met een boot kunt komen. Het water was telkes klaarhelder, ideaal om te snorkelen!
boot


Trip naar Antiparos
Je kan de overzet van Paros naar het kleiner eilandje Antiparos nemen. Dit duurt slechts een klein kwartiertje. Je merkt onmiddelijk dat hier nog minder toeristen zijn. In de haven kan je ook een moterbootje huren zonder dat je er een vaarbewijs voor nodig hebt. Wij wouden dit doen, maar er was die dag te veel wind en dat was te gevaarlijk. We raden dus aan om op voorhand eens te telefoneren.
Sail Away - Rent a boat tel.: ____
antiparos

Op Antiparos kan je ook grotten bezoeken en dat is ook zeker een aanraden! Hierbij kan je tot diep onder de grond gaan. Waar de grotten gelegen zijn heb je ook een mooi panorama over antiparos.
Vanuit Antiparos kan je een speciale bus nemen die naar de grotten rijd.
grotten bis

Klein mooi strandje Antiparos
___
Vanop dit strandje heb je een zicht op paros. Enkele rotsen maken het erg mooi. Er staan ook enkele bomen die zorgen voor de nodige schaduw.
strandje antiparos

Hotel Onira
Onira is een heel mooi klein hotel! Je kan kiezen voor een bungalow of een hotelkamer. Wij kozen voor de bungalows. Hiervan zijn er slechts 10, dus in het hotel zal het nooit echt drukzijn. Althans zo was het bij ons toch. Het heeft ook een zwembad, waar wij elke dag in zaten. Tijdens de middag kan je er ook snacks eten. Deze worden altijd vers gemaakt en zijn heel lekker! De uitbater Pareskeva kookt ook soms 's avonds en ook dat is altjid lekker. De laatste avond was er ook een barbeque voor alle gasten en die was super. Het eten was lekker, de sfeer was heel goed, je leerde de andere gasten kennen, ... Dit hotel is zeker een aanrader. Zeer vriendeljike uitbaters met een mooi, verzorgd hotel!
onira

Griekenland 2008 4. Omgeving Delphi

 

13:39 Gepost door Diete in Zon & strand | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Griekenland 2008 3. Omgeving Olympia

Route Sparta-Olympia (Louisioskloof)
Om naar Olympia te rijden hadden we weer de keuze tussen een kortere route langs de zee (maar die waarschijnlijk wel drukker zou zijn) en een iets langere route door de Louisioskloof. We kozen voor het laatste. Onderweg werden we getrakteerd op een mooi landschap. Bijna dachten we dat we terug in Zuid-Afrika waren :). Onderweg passeerde we nog enkele kleine bergstadjes, waar je amper toeristen kon zien. Het was zeker een goede keuze om deze route te nemen!
lousiuskloof

Olympia
De archeologische vindplaats: Voor mijn zus die atletiek doet was een bezoek aan Olympia belangrijk. Zij droomt er namelijk van dat ze ooit naar de Olympische Spelen mag en dromen daar is niets verkeerd mee en ik ben heel fier op mijn zusje haar atletiek prestaties (kan je lezen op haar atletiek blog).
Olympia was een sportief en relegieus centrum. Hier vonden de eerste Olympische Spelen plaats. Wij kwamen naar Olympia vooral voor het stadion, hier kon mijn zus het niet laten een paar keer over een weer te lopen. De startblokken staan er zelfs nog altijd. Je moet natuurlijk niet verwachten dat ze in de Klassieke Oudheid dezelfde startblokken gebruikten als nu :), die waren heel wat primitiever.
Dorp Olympia: We hadden gelezen dat het dorp niet echt gezellig was, maar 's avonds wordt de hoofdstraat autovrij gemaakt (wat toch wel positief is) en zit denk ik iedereen die op dat moment in Olympia is op één van die terrasjes... Wij vonden het toch wel gezellig. Natuurlijk bestaat de hoofdstraat bijna alleen maar uit hotels, restaurtjes, café's en souvenirwinkeltjes, maar wat kan je anders verwachten. Wij maakten daar toch geen problemen van. :)
olympische vlam bis
Deze foto is genomen op de plaats waar de Olympische vlam wordt aangestoken.

Hotel Antonios
Normaal was er voor ons hotel Illis geboekt, maar bij aankomst vertelden ze ons dat het hotel te veel groepen had ofzo iets en dat ze voor ons in een ander hotel hadden geboekt. Aanvankelijk maakte we daar geen problemen van. We we werden namelijk naar een vier sterren hotel met zwembad overgebracht. Bij aankomst in het hotel zag alles er heel chic uit. Toen we echter op ons kamer kwamen liep het al fout. Ons deur maakte zoveel lawaai bij het open doen dat er al mensen kwamen klagen. Bij mijn ouders was er een lek in het plafont waardoor er na een tijdje al een plasje water lag. Omdat ik nog 2 zussen heb moet er altijd een van ons drie op een bijgezet bedje slapen,maar deze keer viel er niet op te slapen. Je kon erzo door zakken. Heel de nacht kwam er lawaai van draaiende verluchtingsmachine's ofzo binnen en als we 's morgens gingen ontbijt mocht je niet op de tafel steunen want die waren van een soort karton gemaakt... Gelukkig was het zwembad er nog en dat maakte alle problemen toch een beetje goed en we moesten er toch maar één nacht slapen.

13:38 Gepost door Diete in Zon & strand | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hotel antonios, griekenland, olympia |  Facebook |

28-07-08

Griekenland 2. Omgeving Sparta

Route Korinthe - Sparta
We maken een grote onweg om zo veel mogelijk van de natuur te genieten. Hierbij neem je de autosnelweg tot Tripoli. Vanaf daar rijd je door de bergen, wat voor mooie panorama's zorgt. Vanaf Lerni volgen we de kustweg tot Leonidio. We stoppen enkele keren om te zwemmen. Dan terug de bergen in tot Geraki zo naar Sparta. We stoppen even halfweg in Kosmas, een klein bergdorpje. Op het dorpspleintje aan de kerk zijn enkele terrasjes waar we de Cafe Frappé leren kennen :)
bergen


bergdorpje

Mooie kleine strandjes onderweg

Een strandje vlak voor Paralia Astros
Dit is een strandje alleen door Grieken gekend. Naast het strand zijn er enkele lokale taverna's.
strandje astros

Paralia Tyrou
Op dit mooie gelegen strandje waren wij de enige mensen! Het loopt wel naast de weg, maar ook daar zie je geen kat!
strandje tyrou

Sparta
Sparta is een vrij moderne stad. Hier zal je niet veel van de klassieke oudheid terug vinden omdat dat geen prioriteit was voor de Spartanen. Sparta is best een gezellige stad. Er zijn veel taverna's en cafe's in en rond de grote laan Konstandinou Paleologou.

Sparta is onze uitvalbasis voor twee dagen. Vanhieruit bezoeken we Mistras en nog enkele strandjes.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Sparta

Mistras (UNESCO werelderfgoed)
Is een oud Frankische ruïne en Byzantijnse "spookstad", waarvan eigenlijk nog veel bewaard is gebleven. Vooral dan de vele kerkjes. Vanuit Mistras heb je ook een mooi panorama over de omgeving. Mistras is veel minder toeristisch als Mycene of Epidavros. Wanneer wij het bezochten was dat toch zo...
Wij hebben Mistras bezocht in de late ochtend en eigenlijk was dit al te laat, want de warmte was bijna niet draaglijk!
mistras bis

Githion
Dit is een gezellig vissersstadje. Langs de haven liggen heel wat gezellige terrasjes. Hier hangen nog de inktvissen te drogen aan de taverna's. Een toch wel typisch beeld van een Griekse (vis) taverna, denk ik.
Githion

Mooie kleine strandjes in de omgeving van Sparta

Mavrovouni
Dit wel een groot strand, maar het is een zandstrand! Terwijl mijn zussen zwemmen zitten ik & mijn moeke op zo'n houten stoeletje aan een houten tafeltje van een taverna onder een grote boom. (goed in de schaduw dus!) Heel gezellig! Het eten in die taverna is ook heel lekker.
strand zand

Hotel Maniatis
Dit is een proper, mooi, goed gelegen hotel. Wij denken dat het vooral gebruikt wordt door zaken mensen waardoor je er al bijna geen toeristen ziet. Ik denk dat op het moment dat wij er waren maar 5 kamers ofzo bezet waren... Het hotel ligt in het centrum van Sparta. Alle eetgelegenheden liggen dus onmiddellijk in de buurt van het hotel. Wel moet je er rekening mee houden dat er bij het hotel niet veel parkeerplaats te vinden is.

16:50 Gepost door Diete in Zon & strand | Permalink | Commentaren (1) | Tags: griekenland, peloponnesos, sparta |  Facebook |

Griekenland 2008 1. De golf van Korinthe

Ik ben samen met mijn ouders en twee zussen voor iets langer dan twee weken naar Griekenland geweest. De eerste week hebben we op de Peloponnesos met een huurwagen rond gereden en de tweede week hebben we het Cycladen eiland Paros en afsluitend Athene bezocht.

Peloponnesos

Om naar Corinthe te rijden kan je gewoon de autosnelweg nemen of je kan de kustweg nemen. Hierbij moet je wel de autosnelweg nemen tot Elefsina. Vandaar kan je verder op de kustweg. Bij deze rijd je zoals haar naam al doet vermoeden langs de zee... Onderweg rijd je ook langs enkele kleine strandjes zoals een in de buurt van Agl. Theodori. Dit is wel een kiezelstrand, maar er zit niet heel veel volk. Achter het strand ligt ook een taverna.

Loutraki (Corinthe)

Loutraki is eigenlijk een kuuroord. 's Avonds komt deze stad echt tot leven. In Griekenland leven de mensen meer op straat en dit zorgt voor een gezellige drukte. Je kan iets drinken in één van de gezellige terrasjes langs het water.

In de omgeving kan je het kanaal van Corinthe bezoek. Dit is een vaargeul die door Nero gegraven werd om schepen van de Corinthische Golf naar de Saronische Golf te varen. Vandaag de dag varen er nog steeds boten door. Als je geluk hebt kan je zo'n boot zien binnen varen. Een van de bruggen van het kanaal wordt dan in het water gelaten om de boten door te laten. Vanop de brug heb je een zicht tot aan het einde van het kanaal! Voor mensen met hoogtevrees is dit echter geen aanrader Lachen
kanaal korinthe


Ook kan je Akrokorinth bezoeken, overblijfselen van het oude Korinthe. Je zou vanop de berg waarop de Akrokorinth gelegen is een mooi zicht hebben. Wij hebben de weg naar Akrokorinth proberen zoeken maar vonden nergens wegwijzers er naartoe, wegens tijdsgebrek hebben we er dan niet verder naar gezocht, maar genoten van het mooie zicht erop dat je vanuit Loutraki hebt.

In Heraion van Perachora kan je de ruïnes van een heiligdom gewijd aan Hera bezoeken. Je kan er stukken van overgebleven zuilen, fundamenten,... zien. Deze overblijfselen liggen prachtig gelegen aan een mooie kleine baai, waar je ook kan zwemmen.
opgravingen hera

Hotel Pappas
Dit is een mooi gelegen hotel. Het ligt onmiddellijk aan zee, wel heeft het geen prive strand waardoor ook anders mensen er kunnen komen. Toch valt de drukte heel goed mee! Het hotel heeft ook een zwembad. Dat is wel gevuld met zeewater. Het hotel is buiten het centrum gelegen, waardoor het er ook veel rustiger is. Als nadeel heeft het dan wel dat je de auto moet nemen om naar het centrum te gaan... 
hotel pappas

Loutraki is ook goed gelegen om een aantal bekende plaatsen in de omgeving te bezoeken.
In de Trotter-gids staat geschreven dat je Mycene gemakkelijker langs de oude weg bereikt. Wij dus maar zoeken en zoeken... Tot we uiteindelijk toch besloten de snelweg te nemen en bij de afrit van Nemea toch wel de juiste bewegwijzering vonden. Wil je dus tijd en moeite sparen, neem dan toch maar even de snelwegKnipogen

Mycene (UNESCO werelderfgoed)
Dit is een archeoligische vindplaats. Hier kan je de ruïnes van de oude ommuurde stad die je binnengaat lans de wereldberoemde leeuwenpoort, de schatkamer van Atreus (een koninklijke graftombe), de koninklijke grafcirkel, het paleis, de geheime waterput die ervoor zorgde dat er steeds water in de stad was,... bezoeken.
Als je Mycene gaat bezoeken moet je wel ermee rekening houden dat die een toeristische plaats is (veel groepen) denk niet dat je de enige bent die er loopt :).
Geniet vooral ook van het mooie uitzicht dat je er hebt !
mycene

Naflio
Dit was de eerste hoofdstad van Griekenland. Nu is het een kleine gezellige haven. Vooral het oude stadsgedeelt dan: de kleine charmante huisjes, de gezellige terrasjes aan de haven,...
Wie heel moedig is kan de klim naar de Citadel aanvangen... Wij beperkten ons tot flaneren langs de kade en de binnenstraatjes.
naflio

Epidavros (UNESCO werelderfgoed)
Dit is een archeologische vindplaats waarvan het theater het bekendst is. Het is een van de best bewaarde theaters uit de klassieke oudheid. Men zegt dat je wat er beneden in het theater gezegd wordt tot helemaal bovenaan kan horen. Wanneer wij het theater bezochten hoorden we het bewijs. Een schoolgroep teste dit uit en je hoorde echt alles! Natuurlijk kan je hier nog meer bezoeken dan het theater en onze aandacht ging dan vooral naar het stadion. Mijn jongste zus doet namelijk aan atletiek.
epidavros

Mooie kleine strandjes in de omgeving van Korinthe
Griekenland telt honderden mooie strandjes, grotere en kleinere. De meeste vind je zelfs niet op de kaart terug. Volg je een kustweg en je ziet een wegwijzertje met Paralia dan kom je vaak op zo een strandje uit. Wij vonden op die manier deze kleine paralia's.

Stranje voorbij Istmia
Tussen Isthmia en Kechries, net voorbij Hotel Kalamaka Beach, ligt een strookje zandstrand. Hier hebben we niet echt gezwommen wel is er een leuke Beachbar. Daar hebben we de Clubsandwich leren kennen. :)

Strandje in de buurt van Agh. Theodori
Dit is het strand dat ik al vermelde bij de kustweg om naar Korinthe te rijden. Het is wel een kiezelstrand, maar er zit niet heel veel volk. Achter het strand ligt ook een taverna.
strandje 1

Paralia Gialasi
Dit is een heel rustig, mooi gelegen klein strandje. Er is een kleine taverna met vriendelijke uitbaters. Aan het strandje kan je ook strandstoelen gebruiken van die taverna.
strandje 2

14:24 Gepost door Diete in Zon & strand | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-07-08

Hallo

Hallo,

Ik heb dit blogje aangemaakt omdat ik graag en toch wel al redelijk veel gereisd heb. Ik volg op school ook de richting toerisme. Op deze blog wil ik je graag mijn vakanties vertellen en misschien kan ik je zo tips of ideeën geven voor jouw vakantie...of misschien lees je wel iets over plekjes waar jij al geweest bent en haal je zo mooie herinneringen terug boven!

Diete

22:14 Gepost door Diete in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |